[...] nie tylko ze względu na czynnik psychiczny. Jakbyś jadł codziennie to samo - mógłbyś się po prostu zniechęcić. Poza tym, stosując dzień w dzień tą sama dietę zwiększamy ryzyko ewentualnych nadmiarów bądź niedoborów. Np. w naszej diecie mamy zbyt dużo źródeł witaminy A. Jedząc codziennie jej nadmiar możemy doprowadzić się do hiperwitaminozy. [...]
.Wywiad z Przemysławem Owczarkiem-aktualnym mistrzem Polski w kategorii do 100 kg oraz czwartym zawodnikiem na mistrzostwach Europy w kulturystyce w Moładawii. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/08436215795a475fb855c00164aee5f0.jpg masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam [...]
Metoda koncentryczna Przy tej metodzie, ruch negatywny trwa dwa, a nawet trzy razy dłużej niż ruch pozytywny Tradycyjne wśród atletów powiedzenie brzmi: „trenuj, dużo jedz i śpij, a zyskasz w nocy mięśnie i wagę". Kiedy trójboiści i ciężarowcy stosują tę metodę, może nie dosłownie, uzyskują oczekiwane efekty. Jednak wraz z rozwojem masy [...]
Witam, chciałem opisać mój sposób na dietę na bazie kilku lat eksperymentowania, zdobytej wiedzy. Wszystko zapiąłem w jednym artykule najogólniej i najprościej jak się dało. Mam nadzieję że odniesiecie się do tego artykułu i wskażecie ewentualne błędy: Witam. Po kilku latach testowania różnych diet i suplementów postanowiłem podzielić się swoimi [...]
[...] anaboliczno - energetyczna o bardzo mocnym działaniu. Już po pierwszym treningu zauważysz kolosalną różnicę. Dzięki składnikom pompującym (AAKG, jabłczan cytruliny), waskularyzacja Twoich mięśni będzie zdumiewająca. Ale pompa mięśni to nie tylko waskularyzacja, lecz także, a może przede wszystkim, lepsze zaopatrzenie komórek w tlen i składniki [...]
[...] zbytnio na to czy to pieczywa czy dziki ryż. +1 -2 sztuki owoców. Ale też sytuacja się zmienia, jeśli ma się if podczas wyjazdu i nie je do tej 16-18. Wówczas możemy zaryzykować i wrócić do punktu wyjścia. Czyli jeść te 4-6h zbytnio.nie zważając na jakość. Każdego dnia CarbNite. No, ale to wszystko zależy od tego jak się czujemy i widzimy [...]
[...] w kulturystyce i innych sportach jest bardzo wysokie. BCAA chronią białka mięśniowe przed ich rozpadem, wspomagają regenerację mięśniową po wysiłu fizycznym oraz obniżają ryzyko uszkodzenia mięśni. NAJWAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU: Wzorcowa proporcja 2:1:1 Ponad 1000 mg czystego BCAA w kapsułce Czysta forma Big Zone MACA [...]
[...] węglowodanów stanowią rezerwowy materiał energetyczny. Elementami składowymi białek są aminokwasy. Intensywny trening przy niepełnej odnowie glikogenu mięśniowego charakteryzuje się między innymi zmniejszaniem się masy mięśniowej. Codzienna dieta zapewnia wystarczającą ilość białka dla zawodników trenujących nie więcej niż 6 godzin tygodniowo. [...]
[...] wynosić ok. 4-10°C. Jedynie w przypadku wysiłków odbywających się w chłodnym otoczeniu, bardziej preferowane są napoje ciepłe. Podawane sportowcom napoje powinny charakteryzować się odpowiednią osmolarnością. Wypicie, po wysiłku, znacznej ilości wody o niskiej zawartości elektrolitów, może powodować obniżenie ciśnienia osmotycznego płynów [...]
[...] węglowodanów stanowią rezerwowy materiał energetyczny. Elementami składowymi białek są aminokwasy. Intensywny trening przy niepełnej odnowie glikogenu mięśniowego charakteryzuje się między innymi zmniejszaniem się masy mięśniowej. Codzienna dieta zapewnia wystarczającą ilość białka dla zawodników trenujących nie więcej niż 6 godzin tygodniowo. [...]
[...] węglowodanów stanowią rezerwowy materiał energetyczny. Elementami składowymi białek są aminokwasy. Intensywny trening przy niepełnej odnowie glikogenu mięśniowego charakteryzuje się między innymi zmniejszaniem się masy mięśniowej. Codzienna dieta zapewnia wystarczającą ilość białka dla zawodników trenujących nie więcej niż 6 godzin tygodniowo. [...]
[...] się "furtka" dla węglowodanów o wysokim IG. Po prostu organizm bezpośrednio po wysiłku jest w stanie zaabsorbować dużą ilość cukrów i to w bardzo krótkim czasie , bez ryzyka zamiany ich na tłuszcz. Są oczywiście dyscypliny w których troche odmiennie stosuje się węgle o wysokim IG podając je np tuż przed wysiłkiem oraz w trakcie jego [...]
Wiem, że tego jest dużo ale osoby zaintersowane dobrą dietą powinny to przeczytać. Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego [...]
[...] cieszymy się dłuższym zdrowiem kiedy pH naszego organizmu jest neutralne, lub delikatnie zasadowe, można łatwo zmierzyć. Natomiast kiedy zmierza ku kwasowości mamy większe ryzyko rozwinięcia się osteoporozy, słabości mięsni, chorób serca, cukrzycy, chorób nerek, oraz całej masy innych problemów zdrowotnych Rozwiązaniem wg. Naukowców którzy [...]
[...] Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 1, s. 9-14 S T R E S Z C Z E N I E Istotnym celem w leczeniu otyłości jest zmniejszenie czynników ryzyka i chorób towarzyszących. Kaloryczność diety należy dostosować do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego pacjenta. Wykazano, że ograniczenie kaloryczności, [...]
[...] Te związki mają dobroczynne zdolności, działają przeciwutleniąjąco, zmiatają wolne rodniki, chroniąc przed nowotworem. Flawonoidy mają działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają ryzyko stanu zapalnego, chorób układu sercowo-naczyniowego, alergii i zawału. Hamują utlenianie złej frakcji cholesterolu LDL, regenerują wit. E, karotenoidy zwłaszcza [...]
Jakiś czas temu dietetyczka ułożyła mi spersonalizowany jadłospis, jednak -mimo kilku uwag, że posiłki mają być łatwe w przygotowaniu i najlepiej, żeby były to gotowe produkty w stylu kromka chleba wasa z czymśtam- dostałam program żywieniowy którego samo przygotowanie zabrałoby mi ze 2h dziennie, na co obecnie nie moge sobie pozwolić. Będę [...]
[...] orzechy, nasiona, ciemne mięso dzikich zwierząt ), nie jest usuwany wraz z moczem, ale odkłada się w tkankach miękkich, przeważnie w stawach. Następne zagrożenie polega na ryzyku uszkodzenia wątroby, do którego może dojść wskutek większego jej obciążenia w okresie, w którym jest osłabiona przez dietę. Brakuje jej wtedy glikogenu, substancji [...]